0033

اصطلاحات رایج در ساختار پروتئینها

یکی از چالش های پیش روی مطالعه و تحقیق در زمینه ی پروتئینها ، اصطلاحات رایج و توضیحات فنی است که معمولا همراه آن ارائه می شود. در این مقاله از سری مقالات کوتاه مرکز آموزش بیوانفورماتیک نصر به مطالعه ی این اصطلاحات و تعاریف فنی خواهیم پرداخت.

ستون فقرات (backbone) و باقی‌مانده (residue): پروتئین‌ها ترکیب خطی 20 ساید آمینه هستند. اسید آمینه‌ها ویژگی‌های ساختاری مشترکی دارند، از جمله وجود یک کربن آلفا که یک گروه آمینو، یک گروه کربکسیل و یک زنجیره جانبی متغیر به آن متصل اند. هنگامی‌که اسید آمینه‌ها به‌هم متصل می شوند و زنجیره پروتئین را تشکیل می‌دهند، به هر یک از آن‌ها یک باقی‌مانده و به سری متصل اتم‌های کربن، نیتروژن و اکسیژن زنجیره اصلی یا ستون فقرات پروتئین گفته می شود.

ساختار اول (primary structure): به توالی اسید آمینه‌ها ساختار اول پروتئین گفته می شود.

ساختار دوم (secondary structure): ساختارهای محلی تکراری که توسط پیوندهای ئیدروژنی پایدار می شوند. رایج ترین آن ها، مارپیچ‌ آلفا و صفحه بتا است.

ساختار سوم (tertiary structure) یا فولد (fold): شکل کلی یک مولکول پروتئین. در واقع ساختار سوم، موقعیت فضائی ساختارهای دوم نسبت به‌هم است. ساختار سوم توسط تعاملات غیر محلی و تشکیل هسته آب‌گریز، پل‌های نمکی، پیوندهای دی‌سولفاتی و تغییرات پس از ترجمه ایجاد می شود.

ساختار چهارم (quaternary structure): شکلی که از تعاملات چند مولکول پروتئین حاصل می شود. ساختار چهارم به عنوان بخشی از کمپلکس پروتئینی عمل می‌کند.

خط سیر تا شدن (folding pathway): به توالی وقایعی که برای تا شدن پروتئین طی می شود، اطلاق می‌گردد.

بیشتر بخوانید  برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس ۱۹ هنگام خروج از خانه باید به چه چیزهایی توجه کنیم؟‌

صورت‌بندی (conformation) و تغییرات صورت‌بندی (conformational changes): پروتئین‌ها مولکول‌های انعطاف‌پذیری هستند و هنگام انجام وظیفه بیولوژیکی، ممکن است میان چندین ساختار تغییر شکل دهند. به این ساختارها صورت‌بندی و به انتقال میان این حالات تغییرات صورت‌بندی گفته می شود.

مرکز آموزش بیوانفورماتیک نصر

error: Content is protected !!

Select at least 2 products
to compare