از زمانهای قدیم برای زعفران نیز همچون سایر ادویه ها خواص مختلفی در
نظر می گرفتند. امروزه بر مبنای تحقیقات علمی که در ادامه استفاده فراگیر
از زعفران در طب سنتی و گیاهی انجام شده، خواص متعدد زعفران و اثربخشی
ترکیبات مؤثر آن توجه بسیاری از محققان و دستاندرکاران علم پزشکی را به خود
جلب کرده است. از جمله خواص زعفران می توان به این موارد اشاره کرد:
▪ کمک به هضم طبیعی غذا، تقویت کننده معده و ضد نفخ
▪ مسکن، بویژه در درمان دردهای لثه و قولنج
▪ ضد تومور، جمع کننده رادیکالهای آزاد (خاصیت ضد سرطانی)
▪ شادی بخش، درمان دردهای عصبی، آرام بخش، درمان کم خوابی
▪ تقویت کننده حافظه، افزایش دهنده تمرکز، ضد تشنج، افسردگی اسپاسم، آلزایمر و پارکینسون
▪ درمان فشار خون، کاهش کلسترول، درمان کم خونی ناشی از کمبود آهن در
دختران، کاهش درصد احتمال بروز بیماریهای قلبی و تصلب شرایین و افزایش
سلامت قلب
▪ درمان بیماریهای تنفسی نظیر آسم، سرماخوردگی، سرفه
▪ افزایش جریان خون در شبکیه، درمان اختلالات لکه زرد شبکیه بر اثر پیری
▪ درمان کوفتگی و رماتیسم به صورت استعمال خارجی
▪ درمان بیماریهایی نظیر اسهال خونی، سرخک، بزرگ شدن کبد و طحال و عفونت دستگاه ادراری.
همچنین تحقیقات انجام شده، نشان می دهد که ترکیبات موجود در زعفران در
درمان برخی از انواع سرطانها در حیوانات آزمایشگاهی تأثیر داشته است.
